środa, 26 marca 2014

Witaminy nadchodzą! | Lemoniada z zielonego ogórka | Sałatka ze szparagami i truskawkami | ChilliZet

Dziś rano byłem w Chilli Zet i wraz z Dominiką Biegańską i Weroniką Wawrzkiewicz, rozmawialiśmy o wiosennych owocach i warzywach i co za tym idzie o wiosennej porcji witamin które pomogą nam się obudzić z zimowego snu.



http://www.zetchilli.pl/Relaks/Akcje-specjalne/Szczypta-Chilli/wiadomosci/LEKKO-WIOSENNIE-I-ZDROWO-A-LA-ROBERT-HARNA

Poniżej dwa przepisy z dzisiejszego poranka. Orzeźwiająca lemoniada z zielonego ogórka oraz sałatka ze szparagami i truskawkami w dwóch odsłonach. U mnie śliczne wiosenne słoneczko, świeci od samego rana, więc i Wam tego życzę;)

 Smacznego!






Pyszna i orzeźwiająca


Lemoniada z zielonego ogórka


Składniki:

1 długi zielony ogórek
1 łyżka miodu
750ml wody gazowanej
mięta
bazylia
Imbir ok 2-3cm
Cytryny lub limonki 3szt
Lód





Przygotowanie:

Wyciskamy sok z dwóch cytryn, trzecią kroimy w plasterki. Z zielonego ogórka wyciskamy sok przy pomocy sokowirówki. Jeżeli jej nie posiadamy mozemy użyć blendera i odrobiny zimnej wody. Imbir ucieramy na drobnej tarce. Do dzbanka wrzucamy pokrojone cytryny i ew. dodatkowo plasterki ogórka. Dodajemy liście mięty, bazylii oraz lód. Wlewamy sok z cytryny oraz miód i sok z ogórka. Całość dokładnie mieszamy i uzupełniamy wodą gazowaną


Gotowa sałatka, tu z gorgonzolą, dressingiem w tle i grzankami


Sałatka z zielonymi szparagami i truskawkami
Składniki
Truskawki ok 100g
Sałata rukola, garść
Zielone szparagi, 250g
Ser parmezan
Krem z octu balsamicznego
Oliwa z oliwek
Sól i świeżo mielony czarny pieprz




Grillowane zielone szparagi będa miały bardzo skoncentrowany i wyraźny smak. Dodatkowo temperatura powoduje że warzywa i owoce są bardziej soczyste.

Przygotowanie:
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w plasterki. Szparagi obieramy ze zdrewniałych kawałków a następnie doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Grillujemy ok 3-4 min na dobrze rozgrzanym grillu. Po usmażeniu kroimy wzdłuż na pół. W misce mieszamy truskawki ze szparagami, solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Na koniec dodajemy zioła i sałatę, delikatnie mieszając. Podajemy polane octem balsamicznym i posypane świeżo tartym parmezanem.

Dressing z sokiem ze szparagów

Sałatka z zielonymi szparagami i truskawkami,Wersja dla zaawansowanych.

Składniki
Ser gorgonzola 50g
Truskawki ok 100g
Sałata rukola, garść
Zielone szparagi, 350g
Ser parmezan
Krem z octu balsamicznego
Oliwa z oliwek
Sól i świeżo mielony czarny pieprz
1 żółtko
Olej roślinny
Zioła wg uznania ja użu\yłerm koperku, bazylii i natki pietruszki
miód 1 łyżeczka
Sok z 1 cytryny.

Przygotowanie:
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w plasterki. 3/4 szparagów obieramy ze zdrewniałych kawałków a następnie doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Grillujemy ok 3-4 min na dobrze rozgrzanym grillu. Po usmażeniu kroimy wzdłuż na pół. W misce mieszamy truskawki ze szparagami, solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Na koniec dodajemy zioła i sałatę, delikatnie mieszając. Podajemy polane octem balsamicznym i posypane świeżo tartym parmezanem. Dodatkowo dodajemy kawałki gorgonzoli i przygotowujemy dressing. Z 1/4 zgrillowanych szparagów wyciskamy sok. Odmierzamy ok 50-80ml. Do miseczki wbijamy żółtko i dodajemy nasz sok ze szparagów. Doprawiamy, miodem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Następnie, powoli dodajemy olej tak aby nasz dressing odrobinę zgęstniał. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ew. można dodać więcej soku z cytryny, zioła lub łyżkę oliwy z oliwek dla smaku.



2 komentarze:

  1. Mhm... te szparagi wyglądają nieziemsko! A taki sok to chyba nawet zamiast śniadania można wciągnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Is it possible to win real money with a casino without winning a
    It has to be easy. You 인천광역 출장샵 know 충청남도 출장샵 you can 포항 출장마사지 play real money casino 토토사이트 games online, but you cannot win real money. You need a casino 밀양 출장마사지 that can give you a

    OdpowiedzUsuń