Większość znanych nam i lubianych cytrusów, które dziś chętnie wykorzystujemy w codziennej diecie, wzięło swój początek od trzech owoców. Duża łatwość tych owoców, do rozmnażania się i krzyżowania, spowodowały że dziś istnieje wiele gatunków owoców cytrusowych, które cenimy za walory smakowe i zdrowotne.
Na początku był...
Cytron - pierwowzór naszej cytryny. Posiadał on grubą i bardzo aromatyczną skórkę, lecz praktycznie niejadalny miąższ. Pierwsze wzmianki o uprawie tego owocu, pojawiły się już 2200 lat p.n.e. W europie pojawił się dopiero 300 lat p.n.e. Jego skórka idealnie nadaje się do kandyzowania lub produkcji aromatycznych olejków zapachowych, co robimy do dziś. Na Korsyce cytron używany jest do produkcji likieru Cedratine.
Cytron - pierwowzór naszej cytryny. Posiadał on grubą i bardzo aromatyczną skórkę, lecz praktycznie niejadalny miąższ. Pierwsze wzmianki o uprawie tego owocu, pojawiły się już 2200 lat p.n.e. W europie pojawił się dopiero 300 lat p.n.e. Jego skórka idealnie nadaje się do kandyzowania lub produkcji aromatycznych olejków zapachowych, co robimy do dziś. Na Korsyce cytron używany jest do produkcji likieru Cedratine.
Cytron charakteryzuje się grubą pomarszczoną skórką. |
Potem...
Coraz bardziej popularne w naszym kraju Pomelo. NIE, ten owoc nie jest produktem krzyżowania grejpfruta z melonem;) Jak się okazuje, pomelo jest uważane za jeden z 3 podstawowych gatunków rodzicielskich, z których to na przestrzeni czasu powstawały coraz to nowe odmiany cytrusów. Pierwsze sygnały o "dzikiej pomarańczy" pojawiły się w chinach ok
200r. p.n.e. Dla europejczyków odkryto te owoce dopiero w XIIw w Palestynie a później w Hiszpanii. Pomelo dało początek większości popularnych cytrusów tj.: Limonka, Pomarańcza, Grejpfrut itd.
Pomelo często mylnie uważane za owocowego "mutanta" |
Do uzupełnienia naszej rodziny cytrusów, brakuje nam charakterystycznego pomarańczowego koloru, który pożyczymy z mandarynek.
Trafiła do europy dopiero w XIXw, a jej nazwę zawdzięczamy, wyspie Mauritius (wcześniej nazywaną Mandarą), skąd rozpowszechniono te owoce. Dzięki mandarynką zaczęto krzyżować owoce cytrusowe, otrzymując nowe odmiany, kolory, smaki i możliwości plantacyjne. Nazwa koloru - pomarańczowy, wzięła się od owocu a dopiero potem stała się określeniem barwy.
Trafiła do europy dopiero w XIXw, a jej nazwę zawdzięczamy, wyspie Mauritius (wcześniej nazywaną Mandarą), skąd rozpowszechniono te owoce. Dzięki mandarynką zaczęto krzyżować owoce cytrusowe, otrzymując nowe odmiany, kolory, smaki i możliwości plantacyjne. Nazwa koloru - pomarańczowy, wzięła się od owocu a dopiero potem stała się określeniem barwy.
Mandarynki - gdyby nie one nie było by pomarańczy |
Poniżej kilka przykładów krzyżowania cytrusów, które najbardziej znamy.
Pomelo - Pomarańcza Olbrzymia - Gat. podstawowy
Cytron - Gat. podstawowy
Mandarynka - Gat. podstawowy
Grejpfrut - Krzyżówka Pomelo i Chińskiej pomarańczy - czerwony grejpfrut powstał po skrzyżowaniu czerwonej pomarańczy z pomelo
Pomarańcza chińska (słodka) - Krzyżówka Pomelo i Mandarynki - owoce te jemy na codzień
Pomarańcza gorzka (kwaśna) - Krzyżówka Pomelo i Mandarynki - wykorzystywana do produkcji likieru Blue Curacao
Klementynka - Krzyżówka Pomarańczy gorzkiej i Mandarynki - odmiana bezpestkowa mandarynek
Cytryna - Krzyżówka Limonki i Cytronu
Limonka - Krzyżówka Pomelo lub Kwaśnej pomarańczy i Cytronu
Sweetie - Krzyżówka Pomelo i Grejpfrutu
Oczywiście takich przykładów jest więcej. Na świecie istnieje ponad 200 gatunków i odmian cytrusów, więc mamy w czym wybierać:)
Oczywiście takich przykładów jest więcej. Na świecie istnieje ponad 200 gatunków i odmian cytrusów, więc mamy w czym wybierać:)
A tu video jak dziś produkuje się pomarańcze: https://www.youtube.com/watch?v=vs2GBRjt418
Pozdrawiam owocowo:)
Robert
Robert
co to za brednie odnośnie pomelo
OdpowiedzUsuń